Muzica de fond

13 septembrie 2017

Legi de paie


Motto: „Nu există ceva mai bun pentru stat decât legile bine alcătuite” Euripide



Unde nu există ordine există anarhie şi haos. Asta pentru că oamenii simt, gândesc şi acţionează diferit. Unii sunt buni, alţii sunt răi. Dar, toţi greşesc. Iar greşeala trebuie pedepsită, altfel se va repeta. Pentru a pedepsi greşelile oamenilor s-au inventat legile. Iar ele au evoluat împreună cu societatea, şi mereu au apărut legi noi. Pentru că mereu apar greşeli noi.
Ce este o lege? Conform D.E.X.-ului, este „un act normativ al autorităţii supreme care regulează, permite sau interzice”. E o definiţie simplă care nu lasă loc de interpretări. Ei bine, dacă în ţările civilizate, normale, legile interzic fărădelegile, iar cetăţenii care greşesc sunt pedepsiţi, la noi legile sunt permisive şi regulate de politicienii care sunt mai presus de ele. Dacă în alte părţi legea e lege, la noi legea e... elastic. Se întinde atât cât vrea cel care a încălcat-o. Mă refer la cei care deţin putere şi capital. Capital dobândit, îndeobşte, în urma unor fărădelegi. Omul de rând, pălmaşul, simte rigorile legii. El are interzis la fărădelegi, spre deosebire de politicienii ori marii granguri influenţi, cărora li se permite să reguleze legile. Chestia cu imunitatea parlamentară mi se pare ceva de domeniul „filmelor cu proşti”. Sau pentru proşti. Parlamentarii sunt cei care fac filmele, iar noi, poporul, suntem proştii care ne uităm la ele. Şi toată lumea e mulţumită; noi avem circ, ei au pâine! Noi avem lacrimi, ei au zâmbete! Noi avem legi de care să ne temem, ei au legi pe care le-ntind după cum vor.
În orice ţară civilizată legile se respectă. La noi se interpretează. La ei, copilul e învăţat din ţâţa mă-sii să respecte legile, omul, natura şi societatea. La noi, e învăţat să fie şmecher, să se descurce, să-i fie lui bine şi-atât. La alţii, oamenii se iubesc, la noi e plin de ură şi egoism, fiecare face doar pentru el. Toate astea vin din educaţie şi din respectarea legilor. Numai aşa poţi crea o societate sănătoasă. E plină ţara de părinţi care nu ar trebui să aibă copii şi asta din simplul motiv că sunt proşti grămadă. Nu inculţi, ci proşti. Or, un prost îşi poate face copilul deştept? Categoric, nu. Şi-atunci copilul educat prost ajunge un matur prost. Unul care a fost educat să eludeze legile, să se fofileze, să facă din fărădelegi un act de bravură. El ştie că doar fraierii respectă legile şi stau cuminţi în banca lor. C-aşa l-a-nvăţat mă-sa şi tac-su! Să arunce mizeria pe jos sau pe geamul maşinii, să parcheze pe trotuar sau în loc nepermis, să se bage în faţă şi să nu stea la coadă, să dea şpagă pentru a-şi rezolva iute orice problemă, ori să intre-n politică pentru a deveni imun. Ce îi recomandă pe toţi senatorii şi deputaţii, miniştrii şi primarii care fac legi şi ordonanţe, care emit decrete şi aberaţii? Ce merite sociale sau culturale au ei? Ce-a făcut Ecaterina Andronescu pentru Învăţământ? L-a pus pe butuci. Dar ăia care s-au perindat pe la Sănătate? Au îmbolnăvit ţara. Ce-au făcut toţi barosanii, de la toate Ministerele? Au trăit bine! Şi-atât! Ce-o recomandă pe fâşneaţa aia de Ana Birchall în Parlamentul României? Sau cine? E o femeie frumoasă, sexy şi bogată, care a câştigat un proces cu un ziarist care a prezentat un filmuleţ în care o femeie frumoasă şi sexy îi făcea sex oral unui mascul. Din filmuleţ nu reieşea dacă femeia era şi bogată. E super! Nu era ea, desigur, pentru că aşa au decis judecătorii care au aplicat legea. Ei, ei, ziariştii ăştia, numai după scandal umblă, după senzaţional! De parcă ei nu fac sex oral patronilor, că doar presa e liberă şi echidistantă, nu?
Aşadar revin cu întrebarea: ce îi recomandă pe toţi netrebnicii care fac legi, exclusiv, pentru curul lor? Nemernicia. Impostura. Incultura. Dorinţa de mărire. Prostia. Lucruri arhisuficiente pentru a nu produce nimic bun. Bun pentru ţară, pentru popor, că pentru ei produc exact ceea ce le trebuie. Averi şi imunitate. Dar... spun mereu acelaşi lucru şi nu îmi place să mă repet... Cum care lucru? Că politicienii ne fut continuu şi tot ce fac, fac doar pentru ei. Iar legile sunt făcute de ei pentru noi, iar noi suntem pentru ei doar un număr de care au nevoie din patru în patru ani. Băga-v-aş legile-n găoaze!


Sorin Oros

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu