Muzica de fond

10 septembrie 2017

Normalitatea anormală


Motto: „Păcatul nostru cel mai mare este că facem orice anormalitate să devină normalitate” Octavian Paler

       
           
Bântui de ceva vreme pe acest pământ şi-asta mă face să cred că am reuşit să pricep câte ceva despre viaţă, lucruri şi oameni… Las D.E.X-ul în plata academicienilor şi încerc să dau definiţia normalităţii şi a anormalităţii după ceea ce văd, simt, observ, înţeleg cu mintea mea.
          Animalele sunt cele mai normale vieţuitoare care trăiesc pe pământ. Ce este normal pentru ele? Să caute hrană şi apă. Să se înmulţească. Să aibă grijă de pui. Să se apere de atacatorii mai puternici. Animalele trăiesc călăuzite de instincte. Cred că asta le scapă de decizii şi acţiuni anormale.
          Apoi o groapă este o… groapă! O groapă săpată-n cimitir pentru a depune mortul este „o chestie” normală. Dar o groapă-n asfaltul străzii devine un lucru anormal. Groapa de pe şosea devine o formă anormală a normalei gropi din cimitir. Mizeria măturată de pe o stradă este, la fel, un lucru normal. Lăsată acolo devine „o chestie” anormală. Salariul primului ministru, de vreo 15.000 de lei pe lună este un salariu normal, pentru funcţia sa. Dar pensia de 300 de lei a ţăranilor nu este deloc normală.
          O primă concluzie care se poate trage este că animalele acţionează şi trăiesc normal, iar omul transformă anormalitatea în normalitate. Exemple: o suspiciune de corupţie sau de orice aranjament ilegal (anormal!) îl face pe orice politician dintr-un stat sănătos să demisioneze prompt. La noi nu demisionează nimeni. Asta pentru că românul ţine cu dinţii de funcţia pe care a fost cocoţat, adesea, prin manevre anormale. În Europa, un politician arestat rămâne arestat până la condamnare. La noi, după 30 de zile este lăsat la vatră sub control judiciar. Adică e liber să-şi aranjeze sejurul din penitenciar rezolvându-şi problemele în libertate. Uneori îşi curăţă unele pete din dosar şi mai stă la picnic. Cu martorii. Apoi, un corupt european, dovedit şi condamnat rămâne şi fără averea obţinută fraudulos. La noi rămâne cu ea. În cont. În alte părţi, plagiatorii renunţă la titluri şi demisionează. La noi, e normal să se dea mari doctori furând munca altora, şi pozând în tipi cu greutate intelectuală. La alţii e normal să se construiască autostrăzi, la noi e anormal să se dea în folosinţă. La ei e normal să se construiască într-un an, sute de km, la noi e normal să se construiască doar cinci-şase km. Orice lucru normal care se realizează la alţii, la noi capătă definiţii de anormalitate. Pentru că este de-a dreptul penibil să respecţi semnele de circulaţie în România, să semnalizezi schimbarea direcţiei de mers, să nu staţionezi la mai puţin de 20 de metri lângă o intersecţie sau să circuli cu 20 km/oră dacă aşa îţi impune indicatorul rutier. Aici e firesc să „zbori” cu 50-60 km/oră pe drumul îngust unde eşti obligat să circuli cu jumătate din viteză, e firesc să blochezi vizibilitatea unei intersecţii şi să faci slalom, de pe-o bandă pe alta, fără să-i anunţi pe ceilalţi de intenţiile tale.
          Dacă la alţii se investeşte masiv în cultură, educaţie şi sănătate, la noi e normal ca aceste segmente să fie tratate cu indiferenţă. Cum la fel de normal este în Românica asta fascinantă, să inaugurezi şi să dai în folosinţă un aparat performant la un spital şi să nu-l foloseşti câţiva ani pentru că n-ai specialişti. Ce dacă mor oameni? E normal să moară, doar nu sunt matusalemici.
          Dacă ai fost arestat şi chiar au murit 64 de oameni din cauza ta este normal să vrei să fii primar, din nou. Poate mai omori 64... Ar fi anormal să stai la puşcărie. Şi ar fi anormal să nu te voteze câteva mii de tonţi care au uitat că din vina ta au murit oamenii ăia.
          Dacă pentru celelalte state foste comuniste din Europa de Est, a fost normal să se dezică şi să se debaraseze de foştii tovarăşi, la noi aşa ceva a fost anormal. E mult mai normal ca tovarăşii şi securiştii să conducă şi să aibă funcţii cheie peste tot. iliescu ion a fost un preşedinte normal, nu? Anormalii suntem noi, cei care-i cerem condamnarea la temniţă grea, în lanţuri şi cu bile grele, pentru morţii din 1989 şi pentru invazia „omului din subterană” mioritic.
          La fel de normală e şi mitizarea maneliştilor pe care-i vedem, non- stop, la televiziuni. Ar fi anormal să nu ştim câte amante mai are Guţă, imberbul viril, cum îşi mai pocneşte Jean de la Craiova femeile, şi ce gust mai are Salamul…
Dacă faci o reclamaţie la Poliţie, la Primărie sau la orice serviciu „de stat” este anormal să primeşti răspuns în termenul legal (normal!) de 30 de zile. E normal ca răspunsul să vină după două luni sau niciodată. Orice lucru normal de la alţii, la noi se transformă printr-un creuzet alambicat şi devine anormal.
În concluzie, România trăieşte într-o anormalitate devenită normală. Pentru a se schimba această stare de fapt trebuie să se întâmple ceva anormal. Dar cum la noi totul este normal aşa cum este, sunt slabe şanse de… anormalitate normală.
Sorin Oros

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu