Muzica de fond

8 iulie 2018

Un tren pierdut?


Motto: „Degeaba alergi. Trebuia să porneşti la timp” Napoleon Bonaparte

      
      
De vreo 30 de ani, România aleargă după democraţie, dar nu reuşeşte s-o prindă. Aceasta a poposit în România în dec. 1989, dar cum nimeni nu era pregătit s-o primească, ba mai mult, a fost alungată de „omul din subterană” a plecat mai departe. Până ne-am dezmeticit, trenul plecase... De-atunci alergăm disperaţi după ceva ce am pierdut demult. Şi vom alerga până la moartea noastră şi, poate, a copiilor noştri. Apoi, peste vreo 50-100 de ani, cei care vom mai fi, s-ar putea să ne agăţăm de ultimul vagon al democraţiei oprit undeva să alimenteze. Dar nici asta nu e sigur.
Poporul român este imatur. Chiar dacă urlăm că suntem aici de 2.000 de ani încă nu ne-am maturizat. Am rămas nişte infantili cărora e necesar să le spună alţii ce să facă, cum să trăiască şi cum să acţioneze. Ne supără multe, dar ne mulţumim să facem colocvii, adesea, bachice şi atât. Vorbim, dar nu acţionăm. Ne deranjează zona politică, dar o tolerăm. Într-o democraţie autentică, poporul iese în stradă şi se impune. Paralizează activitatea, face greve, schimbă mişeii cu alţi mişei, mai umani, la început. Dar acţionează şi se impune în faţa politicului. Dacii şi romanii contemporani se uită la televizor şi aşteaptă ajutorul social. Când ies în stradă, câţiva mai curajoşi, sar cu gura pe ei pensionarii decrepiţi, cu şcoala vieţii comuniste absolvite magna cum laudae. Este firesc, atâta timp cât mitingurile de pe vremea lor erau doar cele în care-i ridicau osanale lui Ceauşescu. Cei 50 de ani de comunism au atrofiat bărbăţia din oameni şi le-au lichefiat judecata. Oamenii nu mai pot gândi singuri acum. E obligatoriu să vină senatorul ori deputatul, la costum şi să le spună ce să facă. Cum să gândească, pe cine să voteze, cum să trăiască sau pe cine să hulească. Poporul ascultă docil pentru că senatorul i-a dat doi mici şi-o bere. În plus a dat şi mâna cu el. Astfel, poporul se simte băgat în seamă. Nu se mai chinuie nici să gândească, nici să muncească. Vine ajutorul social şi până atunci poporul sparge seminţe, în faţa bufetului sătesc. A auzit că nişte „şobolani” fac mitinguri prin ţară, dar nu-i pasă. Ştie că „deratizatorii” îi vor stârpi. Mai ales că au auzit că „şobolanii” ăştia sunt plătiţi de Soroş. „Cine e Soroş? Nu ştim, unul care are bani să le dea la toţi drogaţii ăia, la toate curvele care ţipă împotriva la domnu senator care-a fost pe-ici-şa, pe la noi prin sat”. Asta e gândirea ajutată a poporului. Ăsta e modul lui de acţiune. Şi-atunci e normal să nu-şi urnească curul pentru a urca în trenul democraţiei. E mulţumit cu Dacia 1310, luată-n rate în anii 80, cu care mergea în concedii la Saturn ori la Căciulata, la băi, pentru şalele bolnave. El a rămas acolo, în anii 80, acolo e tinereţea lui, viaţa lui. Acum, cu NATO, cu U.E., cu Goagăl, cu wireless, cu droguri, cu travestiţi, cu bau-bau Soroş, ce să mai priceapă?
Imaginea de-acum a ţării e cam aşa: tinerii aleargă după tren, iar bătrânii îi trag de spate înapoi, sau le pun piedică. E o gândire retrogradă, sau o nongândire, fenomem specific popoarelor cărora le-a fost anihilat neuronul libertăţii de analiză. În Occident, în ţările democratice părinţii îşi împing copiii către viitor, la noi îi ţin lângă cururile lor să le miroase izul senectuţii senilizate. Şi îi obligă, oarecum, să circule cu căruţele ancestrale, ignorând trenurile care trec prin satul lor ducând viitorul cu ele. Aşadar, degeaba alergăm acum după democraţie, civilizaţie, progres sau ştiinţă. Trebuia să pornim pe acest drum în 1990, pas cu pas. Eram deja departe. Eram deja în tren. Acum alergăm doar în colbul rămas între şine şi, când obosim, spargem seminţe între dinţii cariaţi înjurând Guvernul.

Sorin Oros

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu