10 martie 2019

Proştii




Motto: „Motivul pentru care există atât de mulţi oameni proşti se datorează faptuluui că e ilegal să-i ucizi” John Wayne

        Mă-ntreb, adesea, de ce procentul celor proşti este mai mare decât al celor deştepţi. De ce este atât de greu să pui mâna pe o carte şi, în timp, să te transformi dintr-un prost sadea într-un deştept sagace?! Mi se pare infinit mai greu să dai cu sapa, cu barosul ori cu coasa, să stai opt ore în picioare la un magazin, să lucrezi la bandă într-o fabrică, să ridici ziduri ori să conduci camioane, decât să stai două-trei ore şi să citeşti nişte cărţi. Mai ales la tinereţe, în adolescenţă. Dacă faci asta atunci, ai şanse mari să te ridici de la statutul de prost, iar restul vieţii îţi va fi mult mai uşor. Pentru că vei înţelege multe lucruri din viaţă, vei şti să-ţi coordonezi acţiunile şi ideile, şi nu vei merge cu turma la grămadă. Sunt de acord că locurile sunt limitate în eşaloanele superioare ale societăţii, dar nimic nu ne împiedică să ajungem la ele. Nimic în afară de... prostie. Prostia dă naştere lenei, iar lenea e terenul propice haosului. Când haosul îţi stăpâneşte creierul începi să te pricepi la toate şi te crezi deştept. În deşteptăciunea ta îţi dispare simţul penibilului şi te arunci în orice, chiar dacă nu eşti pregătit. Tu ştii să faci orice, tu ştii totul despre toate. Un prost nu are dileme, ci certitudini. Un prost nu vede realitatea, ci se ia după ce-i care-l mint, dacă aceştia i-au câştigat încrederea. Iar încrederea unui prost se câştigă spontan cu o faptă bună, milostivă. Cu un mic ajutor.
          Proşti sunt peste tot, dar cei mai penibili şi groteşti sunt ăia înregimentaţi în politică. Ăştia sunt cancerigeni, pot distruge o ţară, un popor, pot distruge vise şi idealuri. Mai grav, proştii din politică distrug viitorul unei naţiuni. Dar nu sunt de lepădat nici proştii care-i susţin. Ăştia sunt masa de manevră, votanţii care-i ajută pe proştii din politică să le fută viitorul copiilor lor. Ei, săracii, sunt absolut convinşi că fac un lucru bun, că votează ceea ce trebuie. Din păcate, e taman invers. Ei îi votează pe nişte proşti care nu se pricep la nimic, iar apoi stau şi aşteaptă patru ani, până la viitoarele alegeri.
          Oricât vă supăraţi pe mine, şi oricât mă înjuraţi vreau să ştiţi că atunci când afirm că un om care nu ştie să scrie corect în limba maternă e prost, cred cu tărie că aşa este. La fel de prost e şi acela care „devastează” orice logică „devansându-i” pe alţii, la fel de proşti, care-l urmează pe unul isteţ dar hoţ. E cât de poate de prost cel care afirmă că „protestanţii” sunt plătiţi ca să protesteze, ori cel care inventează cuvântul „negaţionalism”. V-aţi prins, nu? Sper... pentru că ştiu că nu sunteţi toţi proşti. Bulă dacă s-a născut în România trebuia să aibă o mamă. Iar proştii carei susţin şii votează sunt ce-i care ştiu tot despre toţi, carel regretă pe Ceauşescu, care nau citit nicio carte în ultimii 30 de ani, şi care î-ţi da-u replici tăioase pe facebook, dar, vai!, scrise într-o limbă română aproximativă.
          Oare cum ar fi fost dacă n-ar fi fost interzis ca proştii să fie ucişi?

Sorin Oros

2 comentarii:

porumb mircea florin spunea...

Cand esti prost,nu sti,cu toate ca PROSTIA NU DOARE !!!

Sorin Oros spunea...

Corect!

Trimiteți un comentariu