Muzica de fond

10 septembrie 2017

Oferta politică


Motto: „Prefer să deranjez cu adevărul decât să fac pe plac cu linguşiri” Seneca




Aflându-ne în plină campanie electorală voi încerca azi să fac o analiză obiectivă a tuturor candidaţilor. Desigur, omiţându-l pe doctorul Coica Dorel şi Costel, care fiind primar (încă!) a avut parte de o „analiză de laborator” săptămâna trecută. Analiză care a relevat multe zone nesănătoase, netratate mai precis, ceea ce poate duce pe viitor la dezastre. Dar, sunt convins că doctorul a înţeles, într-un târziu, că patru ani la conducerea unui oraş te seacă de puteri şi, cu certitudine, de acum încolo se va preocupa, exclusiv, de soarta lui. De cea a oraşului nu va mai putea. – Fără şanse!
Bun… Aleg aleatoriu şi spun… Horea Anderco! Brrr…! Parcă şi-ăsta a fost primar… cândva. Ah, da, exact, acum vreo 12-15 ani, parcă… Dar nu erau nişte discuţii despre Sala Polivalentă, despre un anume domn Orha, despre ceva comisioane? Oare nu el era supranumit „primarul 10%”? Oi fi greşind eu? Se poate… Dar nu greşesc când spun că a fost arestat şi a stat puţin pe la bulău. Puţin… ca orice politician român postdecembrist. Apoi a câştigat nişte bani pe la Haga şi a declarat că a fost închis nevinovat. Oare pe bunică-mea de ce n-o saltă nimeni, niciodată? Că şi ea e nevinovată, sărmana… În fine, e clar că a fost o traumă pentru domnul Horică arestatul, care a trebuit să stea în celulă cu criminalii şi violatorii periculoşi. La fel de clar e că sunt mari şanse să „te dileşti” un pic, pe-acolo, prin beciurile negre. Poate de acolo i se trag vizitele la Spitalul de Psihiatrie. Mă rog, nu intru în detalii… dacă omul e bolnav să-l lăsăm să se trateze. La spital, nu la Primărie. – Fără şanse!
Ştefan Ressler! Forumul Democrat German! Om serios, apreciat şi bine văzut de comunitate. Dar după dezamăgirea cu Johannis mă îndoiesc că mai merge cineva, la braţ, cu nemţii. – Fără şanse!
Adelin Cristian Ghiarfaş! Un nume nou. O faţă nouă. Director de bancă, situaţie materială excelentă. Asta ar presupune că nu vrea la Primărie ca să parvină şi să-şi cumpere patru-cinci maşini. Ştie că nu poate circula decât cu una. Candidat din partea P.N.C.Ţ.D… un partid de prestigiu, dar rarefiat în ultimii ani. Domnul Ghiarfaş are un proiect electoral foarte bun, care-l face să depăşească puterea actuală a partidului. Apropos, el nu promite construirea celui de-al treilea pod peste Someş. Dacă de 20 de ani niciun primar nu a reuşit construirea acestuia, probabil nici domnul Ghiarfaş nu o va face. Dar, chestie de bun simţ, nici nu-l promite! Dacă se va realiza, cumva, în mandatul său, va fi un bonus! Dar cred că poate face multe  alte lucruri utile oraşului. Cu transparenţă, aşa cum declară. - Are şanse!
Nicolae Ciorbă! Partidul Naţional Democrat! Alt nume nou… şi cam atât. – Fără şanse!
Kereskenyi Gabor! U.D.M.R.-ist. Actual deputat în Parlamentul României. Cu luări de cuvânt. Şi cu iniţiative. Deci, nu este doar de decor în Parlament. Şi asta e bine. Ce nu e bine e că prin urbe a şoptit o paserică, jaj Istenem!, că Bachus e amic, no, cum se spune?, baratom bun cu deputat ur. Deşi acest aspect nu ar trebui să conteze deoarece ţine, oarecum, de viaţa privată. Care e problema dacă unul bea vin, iar altul ulei de frână? Cred că suntem încă departe de o normalitate culturală care să delimiteze acţiunea publică de cea privată. No, asta egy la mână, dar ketto, paserica cirip-cirip, că mare iubăreţ de români este Gaborul. Un fel de Ghiţă Funar… mai verde! Şi nu bine asta la noi, la oraş. No jo… Trecând peste păsăreasca pasericii cred că U.D.M.R.-ul avea un candidat mai bun în persoana lui Maskulik Csaba. Acesta are o credibilitate mai mare şi este un om echilibrat. Aminteşte de fostul primar U.D.M.R-ist, Iuliu Ilyes, care n-a fost un primar rău şi care nu a alimentat tensiunile dintre români şi maghiari. Domnul Kereskenyi, deşi nu are susţinerea totală a electoratului maghiar, poate să se instaleze în scaunul actualului doctor, tocmai datorită acestui electorat, care este unul unit şi ordonat. Dacă această chestiune este una demnă de apreciat în orice altă ocazie, mă tem că acum electoratul maghiar nu trebuie să voteze etnic. Ci cu mintea. – Are şanse!
Adrian Cozma! P.N.L.! Tânăr cu bani. Şi cu faimă de gagicar. Ceea ce e bine. Bărbaţii trebuie să iubească femeile. Experienţă politică minimă. Circulă vorba că ar fi făcut trafic cu ţigări. Dar, hoţul neprins e negustor cinstit, aşadar rămânem la stadiul de zvon. Programul electoral e bazat, mai mult pe atacuri ceea ce, deşi politica-i curva curvelor, nu cadrează cu un om care vrea schimbare, ordine şi linişte. E fragil, fără experienţă foarte multă de viaţă. Deşi s-a învârtit printre femei mă tem că n-a cunoscut toate tainele „curvei” cu care vrea să se combine pentru următorii patru ani. – Fără şanse!
Csaki Csongor! P.M.P.! Un candidat fără istoric, presupus aliat cu actualul primar, Coica, pentru a „sparge” voturile maghiarilor. – Fără şanse!
Adrian Ştef! Politician cu experienţă. Bărbat şarmant. A condus patru ani un judeţ, deci nu i-ar fi greu să conducă un oraş. A realizat multe proiecte propuse, la judeţ şi a reuşit să atragă fonduri considerabile. Nu a fost implicat în scandaluri. Punctul nevralgic este părăsirea P.N.L.-ului şi trecerea la „tăticul Tăriceanu”, la A.L.D.E. Deşi, se pare că adevăraţii liberali, şi aici mă refer la cei europeni, sunt cei din această formaţiune. Dar nu e singurul şi, cum spuneam mai sus, politica-i o târfă. Iar sfinţii sunt pictaţi prin biserici, nu stau prin birourile Primăriilor. – Are şanse!
Ioan Opriş! U.N.P.R! Atât! – Fără şanse!
Vasile Deac! Partidul Puterii Umaniste Social Liberal! Partid nou născut, mort la facere! Candidatul are în oferta politică, pentru oraş, o grădină zoologică! Probabil hiene, şacali, rechini şi babuini! Am avut circ, slabe şanse să vrea cineva un parc zoo. – Fără şanse!
Concluzionând, din unsprezece candidaţi doar trei au şanse de a se instala într-un fotoliu mult râvnit, dar încărcat cu uriaşe obligaţii. Kereskenyi Gabor, dacă electoratul maghiar votează în masă, sub implusul sângelui şi nu a raţiunii, Adrian Ştef, dacă electoratul multietnic apreciază munca depusă de acesta la cârma judeţului şi Adelin Ghiarfaş, dacă electoratul vrea un om nou.
Referitor la motto-ul de la început cred că va câştiga cel care nu va linguşi electoratul cu promisiuni deşarte. Şi cel care-şi va ataca cel mai puţin contracandidaţii.

Sorin Oros
       

P.S. Între timp, Ştefan Ressler, neamţul, a trecut armele în tabăralui Kereskenyi, maghiarul. Au pactizat ca orice minoritate care luptă împreună împotriva majorităţii. Aşadar, au rămas zece… pe un loc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu