Muzica de fond

11 septembrie 2017

Ce merge bine în România?


Motto: „Politica a început în ziua în care primul politician s-a întâlnit cu primul fraier!” Marin Moraru

        
       Mă întreb, adesea, ce merge bine în ţara mea. După 27 de ani încă mă întreb şi, cu toate că nu vreau să accept, mi se relevă doar acelaşi răspuns: politica! Este singurul segment care merge bine, care te împlineşte, şi la propriu şi la figurat. De aceea lupta pentru a pătrunde aici este atât de acerbă, este asociată cu disperarea. Toţi vor să ajungă primari, consilieri, senatori, deputaţi... Toţi, inclusiv ăia care n-au nicio chemare. Şi sunt mulţi neică, sunt foarte mulţi. Prea puţini se cuplează cu „curva” fără vârstă, cu intenţii bune, cu dorinţa de a face ceva bun şi corect pentru comunitatea din care provin. Majoritatea pupă „curva” pentru a prospera ei. De 27 de ani am văzut că toţi cei care au penetrat nesătulul vagin al „târfei” au ajuns persoane onorabile. Adică, posesori de viloaie, terenuri, afaceri, conturi şi influenţă, pe care nu le dobândeau muncind cinstit. Pentru politică e necesar doar un singur efort, la început: „să mănânci căcat” şi să nu-l borăşti. Dacă poţi să-l ţii în stoamc, te căpătuieşti. Livrezi în campanie porţii ambalate în cuvinte frumoase, apoi patru ani prosperi. Ogorul are nevoie de căcat anual, omul doar odată la patru ani, e mai sensibil. Iar ogorul nu produce atât cât scoţi din politică. Vedeţi, ăsta e motivul pentru care agricultura e la pământ. „Grânarul Europei”, cică... E-he-he, „fost-ai lele, când ai fost”! Dacă agricultura e la pământ, poate ne scoatem cu industria. Dar... care industrie? Fabricile sunt în ruine sau acaparate pe bani puţini de patronii-politicieni. Na, futu-i! Poate turismul? Mda, ăsta produce ceva... Mai concret, bani în conturile politicienilor care au pus laba pe hotelurile patriei. Că în rest, pe Litoral, de exemplu, e jale! Bulgarii au bătut palma cu nemţii şi au „Nisipurile de Aur”. Noi, „Ciulinii Bărăganului”! Sportul? Doar meteoric mai batem pe cineva la fotbal, cu echipe în insolvenţă şi pe buza prăpastiei. În alte discipline sportive suntem în pluton. Sănătatea? E „beton”! Intri-n spital cu apendicită şi ieşi mort, infectat cu şapte bacterii. De multe ori nici nu mai apuci să intri, mori la poartă, aşteptând protocolul de internare. Armata? E pe „butuci”! Avem marinari, dar n-avem nave. Avem bărbaţi, dar n-avem soldaţi... Poate micii întreprinzători? Da, puţin, doar că din cauza taxelor şi a impozitelor, sunt din ce în ce mai mici. În curând, vor fi inexistenţi. Învăţământul? Având în vedere câţi doctori avem în orice domeniu, se poate crede că suntem ţara doctorilor. Atâta doar că mulţi dintre ei sunt semianalfabeţi, iar un procent ridicat din populaţia rurală este analfabetă. În sănătate, medicilor le merge perfect, mulţi operează cu brişca şi cos rănile cu aţă dentară, iar cei tineri fug în lume. Cultura e mai degrabă o agri-cultură, pentru că toate „buruienile” sunt cultivate deşi nu dau niciun rod. Însă rod rodul culturii reale.
Oamenii sunt trişti, gri, cenuşii. Nu mai au zâmbete, au grimase. Nu mai au vise, ci insomnii. Nu mai au chef de politicieni, aşa cum nici ei nu mai au chef de oameni, de problemele lor. Politicienii au nevoie doar de voturile oamenilor. Atât. Din patru în patru ani. Apoi ei se căpătuiesc, iar oamenii se scoală, merg la muncă, vin acasă şi se culcă. Mulţi mor între timp. De griji, de boli, de supărare. Politicienii nu-i uită, însă, nici pe-aceştia şi-i cheamă la vot. Mai ales prin Teleorman, unde minune!, morţii votează. Şi contează!
Aşadar, cred c-ar fi indicat să ne închidem visele într-o colivie opacă şi să ne reorientăm spre politică. Trebuie să facem toţi politică. Numai aşa ne vom realiza. Doar prin politică putem dobândi avere şi faimă. Prosperitate. Privilegii. Supă cu doi lei la cantina Parlamentului. Maşini de serviciu, cu antemergători şi girofaruri. Vizite în ţări nedescoperite încă. Uşi deschise peste tot, onoruri, limbi în cur, haine periate, zâmbete... Faceţi-vă partide şi, ţuşti!, în politică! Nu e obligatoriu să fiţi buni oratori, apar lingăii care vă scriu discursurile. Nu e obligatoriu să fiţi culţi, există doctorate la pachet şi la promoţie.
Politica... doar politica! Restul e zădărnicie!

Sorin Oros



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu