Muzica de fond

13 septembrie 2017

Regionalizarea României


Motto: „Cine face treburile altora, pe ale lui nu le face” Mareşalul Averescu

       
         
Acum vreo 20 de ani, un ziarist din Cluj Napoca a creat mari valuri printre politicienii autohtoni. Cu siguranţă, a fost luat la ochi şi de Servicii, iar declaraţia lui a stârnit comentarii acide în mass-media. Atunci, Sabin Gherman a lansat un manifest ferm, argumentat şi viabil, intitulat „M-am săturat de România”! Deşi ne aflam imediat după ieşirea din marasmul comunistoid, acest om a avut viziunea limpede a traiectoriei pe care a pornit ţara. O traiectorie greşită, impusă de politica dâmboviţeană cu reminiscenţe comuniste, prin care poporul nu era încurajat să gândească şi să muncească, ci să cerşească. Politicienii le dădeau amărăştenilor câteva „oscioare” pentru a le închide gura şi pentru a se putea ei înfrupta liniştiţi din „trufandalele” ţării. Concret, adunau birurile din ţară, le centralizau la Bucureşti, apoi le retrimiteau în regiuni sărace, cu asupră de măsură. Astfel, sărăcanii îi votau mereu pe noii comunişti, pentru că aceştia aveau grijă de ei. Mare grijă... să nu se deştepte! Şi să nu muncească. Asta se întâmplă şi acum, după 27 de ani. Ţara bate pasul pe loc, în timp ce politicienii huzuresc în vile cu piscine dobândite din „sudoarea frunţii”!
Ce cerea atunci Sabin Gherman? Regionalizarea ţării, administrativ şi economic... şi nu desprinderea frontierelor, cum au crezut unii. Adică, Ţara Românească, Transilvania, Moldova şi Dobrogea să fie patru regiuni care compun România, dar să se conducă şi să se gospodărească singure, fără binecuvântarea Bucureştiului. Exact ca-n Germania, Franţa şi alte state europene, unde landurile şi regiunile lor nu depind de capitale. E simplu, banii produşi de Cluj, Sălaj, Bistriţa ori Bihor să fie distribuiţi în Transilvania, iar cei produşi în Vaslui, Iaşi ori Galaţi să rămână în Moldova. Astfel, amărăştenii din zonele în care P.I.B.-ul e cât puţa de furnică ar fi fost nevoiţi şi constrânşi să muncească. De ce să le tot dăm, la nesfârşit, ajutoare, în timp ce ei stau la cârciumile din sate, se fut ca iepurii şi nasc bucăţi de carne, pentru alocaţii, iar la inundaţii îi privesc, tâmp, pe soldaţii care le reconstruiesc casele? De ce să nu fie puşi la muncă, de ce să nu fie educaţi, de ce să dăm bani unuia care nu vrea decât să bea şi să se fută? Nu e un secret pentru nimeni că Transilvania este regiunea cea mai dezvoltată din ţară. Dar, oameni buni, ea a ajuns la acest nivel datorită oamenilor, care, ca şi alţii, beau şi se fut, dar mai şi muncesc. Influenţa austro-ungară şi-a pus amprenta asupra acestor locuri, aşa cum cea rusească a lăsat urme în Moldova şi cea turcească în Ţara Românească şi Dobrogea. Nu e vina Moldovei şi-a Valahiei că atunci a stat sub talpa ruso-turcă, dar e vina oamenilor că nu vor să muncească acum. Şi e vina politicienilor că adoră să ţină aceste regiuni în „obscuritate absolută”, vorba lui Rică Venturiano, doar pentru nevoile lor.
Cum pizda mă-sii să nu te îngreţoşezi de Guvernul care dă Teleormanului 144%  (producând circa 45%!), iar Clujului 44% (producând 140%!)? Adică cei 96% produşi de Cluj, dar furaţi de Bucureşti, se duc la ajutoare pentru leneşi? Să fie doar o coincidenţă că Teleormanul e fief-ul omului speriat de stomatologi, Dragnea Liviu? Omul are hectare întregi în proprietate, vilă cu piscină ca-n Malibu, ce să facă cu cei 96% produşi de clujeni? Aaaa, pentru teleormănenii lui, să se bucure ş-ăştia de generozitatea masculului Alfa şi să-l ştampileze, iar şi iar! Dar dacă teleormănenii ăştia gingaşi ar munci, ce s-ar întâmpla? Le-ar cădea coaiele sub genunchi, li s-ar desprinde braţele din umeri, ar muri seceraţi ca de mitralieră pe ogoarele Bărăganului? Dar botoşănenii ce au? Vasluienii şi tulcenii? Sucevenii şi vrâncenii? Mehedinţenii şi călărăşenii? Desigur, nu vreau să generalizez, peste tot sunt oameni harnici sau leneşi. Aşa cum sunt oameni corecţi şi muncitori la Constanţa sau Olt, pot să fie leneşi şi impostori la Cluj sau Alba. Dar statistica, procentele şi realitatea, mă îndreptăţesc să afirm că Transilvania e o regiune prosperă şi dezvoltată, iar celelalte mai puţin spre deloc (Teleorman!).
De aceea spun DA regionalizării României, după modelul propus de Sabin Gherman! Spun NU alocării vreunui procent, oricât de mic, din bănuţii mei munciţi la Satu Mare, unui beţivan soios, osos, puturos sau râios din Bârlad, Dorohoi, Băicoi, Urlaţi, Afumaţi ori Roşiorii de Vede!
Pomanagiilor, treceţi la muncă dacă vreţi bani! Futeţi-vă mai puţin şi gândiţi mai mult. Folosiţi-vă mai des capul şi lăsaţi prepuţul la odihnă! Iar dacă n-aveţi ce folosi din cap, apelaţi la braţe. Cum ţineţi cu ele paharele, puteţi ţine şi lopata ori sapa. O sapă lată, două sape late, ş-alte şapte sape late! Milogilor!

Sorin Oros

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu