Muzica de fond

21 aprilie 2019

Soţia prietenă sau prietena soţiei?




Motto: „Dacă soţia e pe cale să-ţi devină prietenă, e timpul să-i propui unei prietene să-ţi devină soţie” Frederic Beigbeder      

        S-au scris, se scriu şi se vor mai scrie sute de cărţi sau articole despre relaţiile dintre femei şi bărbaţi. E un subiect interminabil şi niciodată dezbătut suficient. Unii spun aceleaşi lucruri, alţii vin cu nuanţe noi. Mulţi se-nvârt în jurul cozii. În general, oamenii dezbat acest subiect din experienţa proprie suprapusă peste studii, analize şi relatări auzite de la alţii. Cu toate astea nimeni nu a găsit metoda perfectă pentru ca relaţia bărbat-femeie să fie fără fisură. E simplu. Se lucrează cu sentimente, iar astea nu pot fi niciodată cântărite sau controlate. În matematică e facil: unu plus unu fac doi. Într-o relaţie, un sentiment plus alt sentiment fac iubire... apoi obişnuinţă, plictiseală, delăsare, copii, greutăţi, certuri, aventuri, beţii, despărţiri sau crime. Iubirea nu e matematică, deci nimic concret. Nefiind concretă nu se pot emite reţete fixe după care cei căzuţi în „amoare” să se ghideze. Sigur, există un fir roşu, un calapod iniţial, dar acesta se modifică în fiecare relaţie. Care e unică. Niciodată nu au fost două relaţii la fel. Dacă ai aplicat ceva în prima relaţie, nu înseamnă că asta e valabil şi în următoarele. Poate prima iubită ţi-a tolerat beţiile, a doua te părăseşte rapid dacă îi sufli în fosele nazale arome de spirtoase. Una e frigidă, alta nimfomană. Una e fotomodel, alta are păr la subţiori sau iepuraşul Playboy „frezat” la păsărică. Ne acomodăm din mers, şi noi şi ele. Tolerăm, stresăm, agasăm atunci când iubim. Majoritatea oamenilor îşi iubesc partenerul aşa cum l-au cunoscut iniţial, cu multe greşeli pe care nu le-au observat. După un timp, vor să-l schimbe într-un partener care n-are nimic în comun cu cel de care s-au îndrăgostit. Şi-atunci apare fisura.
          Nu sunt tare convins că Beigbeder crede, cu adevărat, în axioma emisă. Cred, mai degrabă, că a propus-o, scriitor fiind, pentru a şoca folosind un joc de cuvinte. Niciun om normal nu vrea ca soţia să-i fie duşmancă şi nu partener. Ori, poate de aceea susţine el că „dragostea durează trei ani”. După trei ani partenerii devin duşmani. Desigur, e o speculaţie a lui, un francez modern, dar ştim bine cât sunt francezii de libertini şi de neasumaţi în amor. Literatura lor, de la Renaştere încoace ne arată un popor care este sclav al sexului, fără prejudecăţi şi fără angoase în părăsirea partenerilor şi cucerirea altora noi. Nu critic acest aspect, doar constat. Şi-atunci nu pot să cred că „dragostea durează doar trei ani”. Cred, mai degrabă, că dacă soţia îţi este (şi) prietenă, dragostea poate dura până la sfârşit. Asta nu înseamnă, desigur, că bărbatul face amor, exclusiv, cu ea. Poligamia acestuia nu poate fi tratată, dar căsnicia nu se rezumă doar la amor fizic. Nu găsiţi că cel mai important lucru într-o relaţie este comunicarea? Asta e baza solidă a oricărei relaţii. Iar comunicarea nu înseamnă, în primul rând, prietenie? Iar prietenia nu înseamnă lipsa secretelor, sprijin şi sfaturi? O comunicare strânsă între parteneri nu lasă loc minciunii, trădării sau infidelităţii. Dacă partenera ştie ce faci, fiindu-ţi prietenă, unde e trădarea? Dacă ea ştie că tu i-o tragi uneia şi-apoi te întorci acasă, unde e infidelitatea? Nu o minţi, nu ascunzi de ea, îi comunici că aşa cum vrei să bei o bere cu amicii, vrei şi să i-o tragi alteia. E corect. Nimeni nu are dreptul să interzică nimic altei persoane. Căsnicia nu e o relaţie stăpân-sclav, ci partener-partener. Mă rog, aşa ar fi ideal. Dar atâta timp cât bărbatul nu-şi consideră femeia prietenă, iar femeia îşi tratează bărbatul ca pe un stăpân, dragostea poate dura chiar mai puţin de trei ani. Iar prietenele soţiei au şanse să-şi „pună pirostriile”... sau să „şi-o pună”, cel puţin, cu viitorul stăpân.

Sorin Oros


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu