Muzica de fond

28 iulie 2019

Învățământul a rămas repetent




Motto: „Fundația oricărui stat o reprezintă educația celor tineri” Diogene

          Rezultatele de la BAC din ultimii ani arată starea jalnică în care se află învățământul românesc. Se alătură, astfel, tuturor celorlalte ramuri distruse după 1989 de guvernanți, ramuri care în anii 80 din secolul trecut erau în frunte. Mă gândesc la industrie, economie, turism, armată și, pe alocuri, sportul. Cu alte cuvinte, toți cei care au venit la guvernare au distrus totul în această țară. Iar dintre toate ramurile pe care le-au distrus niște imbecili, cea mai gravă este învățământul. Deși pentru unii nu pare să fie așa, și mulți consideră școala un moft vă garantez că nu e așa. De ce? Pentru că un om cu școală, un om educat poate să facă și industrie, și economie, și turism, și armată, și orice. Dar unul fără școală, în industrie, de exemplu, ar putea fi doar un simplu muncitor. Atâta timp cât am avut în fruntea Ministerului Educației și Învățământului personaje numite politic și nu competente, precum „Pamblică”, „Genunche” ori „Abramburica” nu cred că ar trebui să ne mai mirăm. Primii doi, imbecili sadea, a treia, o oportunistă perimată cu lacune în exprimare, care inventează nonșalant județul Alexandria. Primii doi au stat puțin în fotoliul ministerial, atât cât să-și lege „pamblica” la „genunche”, dar cucoana Cati a lovit cu maceta gândirii sale toate lianele pe care se ridicase școala românească. Această femeie a experimentat, aproape anual, toate aberațiile tâmpite care-i juisau din creierul comunistoid, bulversând, deopotrivă, profesori și elevi. Această femeie, cu gândirea sa ancorată în Evul Mediu, a fost și este groparul învățământului românesc. Este gâdele care a tăiat gâtlejul școlii românești. Voind să pară modernă și up-datată nu a făcut decât să distrugă ceea ce Spiru Haret clădise acum o sută de ani. Nu sunt misogin câtuși de puțin, dar femeia asta avea mai mare succes la cratiță, unde putea experimenta niscai rețete de zacuscă, de dovlecel pane, ori de „ciurigauă”, prin care, publicându-le la o editură a psd-ului își putea rotunji veniturile. Și, probabil, rămânea în istorie ca „Măicuța gurmandului” sau „Regina Sarmalei”. Eram, cu toții, mai câștigați; și școlarii, și gurmanzii. Dar viermele orgoliului a ros-o, ca pe orice incapabil eșuat, și a făcut-o să se cațere într-un minister în care nu avea ce căuta decât, eventual, să aducă mâncarea de la catering.
          Până-n 1989 îi numărai pe degete pe ăia care nu-și luau BAC-ul. Acum, după 30 de ani, îi numărăm pe degete pe ăia care și-l iau. Nemaivorbind de perlele care rămân mărturie peste ani, perle care concurează serios cu poantele celor doi mari comici ai micului ecran, Stan și Bran. Diferența e că la poantele celor doi râdeam, la perlele elevilor te lovește o tristețe și o jale de înmormânare. Înmormântarea învățământului românesc. Cine ne-a adus aici? Cum orice „pește se-mpute de la cap” răspunsul e simplu. Capetele miniștrilor au declanșat dezastrul care a dus la prăbușirea fundației viitoarei Românii. Dar acest lucru nu se putea duce la desăvârșire fără complicitatea unor părinți inconștienți, care și-au lăsat odraslele de izbeliște, dar și a unor dascăli delăsători și neaveniți, care mai bine mergeau la căpșuni în Spania, în locul părinților care și-au abandonat copiii, decât să predea la catedră. Știu foarte bine ce afirm pentru că sunt în temă cu rezultatele unora dintre ei, la examenele de titularizare pe posturi. Sau credeți că un dascăl care ia nota trei la examen e util elevilor? Nu generalizez, dar mulți părinți, și mulți profesori au contribuit la dezastrul elevilor de la BAC, din ultimii ani.
          România viitoare va fi o țară fără elite, în bătaia vânturilor, cu proști, agramați, indolenți, needucați și neșcoliți. Excepțiile vor pleca din țară. O să rămână „pamblicarii, abramburicile” și „genunchele” localizat în fiecare dintre cei care „șiau loat” BAC-ul.

Sorin Oros

P.S. Cei care mai speră la un BAC luat să încerce la Măcin, Brăila, Călărași sau Bechet. Îi evită, astfel, pe Blaga, Rebreanu, Arghezi sau Eminescu. Vor fi doar în compania Vioricăi, a Tanței și-a lui nea Tase. Și, evident, a peștilor. Care vor fi... muți de uimire în fața elocinței lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu