Muzica de fond

3 noiembrie 2019

Profesioniștii care știu totul




Motto: „Orice profesionist a fost amator la un moment dat, dar nu orice amator poate deveni profesionist” Sorin-Daniel Stoicănescu

                             Partidul e-n toate,
                             E-n cele ce sunt
                             Și-n cele ce mâine vor râde la soare.
                             E-n pruncul din leagăn
                             Și-n omul cărunt,
                             E-n viața ce veșnic nu moare.”
          Omulețul ăsta, George Lesnea, a avut gura aurită când a scris aceste versuri, mizerabile, de altfel. Dacă la început le-a închinat ode Regelui Carol al II lea și Mareșalului Antonescu, imediat după schimbarea regimului și-a înmuiat penița-n găoz și a ridicat partidul comunist în slăvile cerului. S-a adaptat. Exact ca românul fără caracter. Exact ca românii care-au sărit din partid în partid. Exact ca noi, aproape toți, care trăim în această țară care și-a pus în funcțiile de conducere cei mai buni profesioniști. Se-nțelege că ei n-au nicio legătură cu partidele din care fac parte, fiind cei mai buni profesioniști, pe merit, și fiind recomandați exclusiv, de profesionalismul lor desăvârșit. Adică, de felul în care știu, profesionist, să smulgă leuțul nou din ghearele ascuțite și fioroase ale Statului. Sunt niște oameni buni, cu suflet mare, care eliberează leuțul din strâmtoare. De ce să stea-nchis, precum vechii tovarăși la Doftana, și să nu zburde prin lumea mare?
          Când câștigă un partid alegerile, mai ales cu un scor consistent și liniștitor, „leii” din teritoriul actual al României zburdă de bucurie că vor putea dresa leuții noi care stau închiși prin Trezorerii. Astfel, Regele „leilor” din fiecare haită administrativă (dacă n-aveți poezie-n voi puteți citi județ!) face ședință cu lighioanele care-l ascultă docile și dictează: „Leul” 1 la Finanțe, „Leul” 2 la Teatru, „Leul” 3 la Spital, „Leul” 4 la Apă, „Leul” 5 la Transport, „Leul” 6 la Sport, „Leul” 7 la Învățământ, „Leul” 8 la Drumuri, „Leul” 9 la Poliția Locală, „Leul” 10 la... Aer. Prin urmare, se organizează concursuri legale, în falsitatea lor, și șefii vechi sunt trimiși la plimbare pentru a putea fi aburcați în tronuri, „leii” noi. Care, fără nicio pregătire profesională în domeniul pe care-l vor coordona, vor trece la treabă. La treabă mare. Nu, nu se vor căca pe ei, ci pe subordonați. Pe care îi vor năuci cu deciziile impuse, vor bate pasul pe loc, dar vor elibera leuții cei noi. Nu interesează pe nimeni că vechiul manager a avut rezultate, a fost corect sau că a fost un bun profesionist în domeniul său. Nu. Este dat jos și partidul își pune omul. Iar ăsta nu trebuie să știe nimic decât să execute ceea ce dictează șeful ăl mare. Ăsta e motivul pentru care avem analfabeți în Guvern, mecanici auto în funcții de conducere ori secretare videliene ministrese și prim-ministrese. Orice prostovan care intră în partidul care trebuie are șanse să ajungă manager, ministru sau mare șef. Dacă a greșit partidul sare iute-n altul și devine om de bază. Asta e marea crimă a guvernărilor post-decembriste. Ăsta e motivul pentru care țara a fost jefuită de niște imbecili care au intrat în politică, exclusiv, pentru a fura și a nu face nimic. Cunosc personal un caz la o instituție de cultură, la un Teatru, unde „leul” cel mare, chelios și mare doctor în orice și-a pus „țărănoiul șef peste arta teatrală. Iar ăla, mare economist care falimentase înainte vreo două societăți comerciale, nu făcea nimic decât își lua leuțul nou. Stătea în biroul de 2 mp, citea presa și se uita la televizorul cu diagonala de 1,80 cm. Apoi își lua servieta comunistă și se căra bucuros că a mai trecut o zi. Păi, poate să meargă o instituție, un oraș, o țară bine cu asemenea profesioniști? Până când nu vor fi în funcțiile de conducere, ale oricăror instituții, oameni care se pricep în acele domenii, nimic nu va merge bine. Și leuții noi se vor evapora, iar politicieniii și slugile lor vor prospera.

Sorin Oros

Un comentariu:

Carol Erdos spunea...

Nu poti comenta decit atit: DE CE E ASA DE ADEVARAT MAI TATA, DE CE ACEST BLESTEM MORAL PE ĂST POPOR VORBA LUI ȚUTEA: "DE IDIOȚI"

Trimiteți un comentariu